Kennismaking

Kennismaking met Die Edelweisskapelle

Die Edelweisskapelle is reeds vele jaren een begrip in de blaaskapellenwereld voor originele Egerländer- en Böhmische muziek.

Een stukje historie…

De oprichting van dit Blaaskapel begint met oud en nieuw 1960/1961 door enkele muzikanten onder de naam “De Troubadours”. Op 1 mei 1961 vindt de officiële oprichting plaats onder de naam “Die Edelweisskapelle”. In hetzelfde jaar wordt een eerste single uitgebracht met daarop het nu nog bekende nummer “Trompeten Echo”.

Blaaskapel The Troubadours

In 1965 wordt het ledental van blaaskapel Die Edelweisskapelle aanzienlijk uitgebreid en de karakteristieke eigenschap, vertolking van originele Egerländer- en Tirolermuziek, doet haar intrede. In 1976 – 15 jaar later – komen er twee marketentsters bij, waardoor het geheel gecompleteerd wordt.

Blaaskapel Die Edelweisskapelle uit Bergeijk (1972)

Een reeks van successen volgt. Die Edelweisskapelle treedt op tijdens KRO´s musicerende dilettanten, brengt een tweede single uit en boekt in de jaren ’68, ’75 en ’77 succes met een tweede plaats op het Landskampioenschap. De kwaliteit van Die Edelweisskapelle wordt dan ook beloond met een optreden voor de Duitse televisie.

Blaaskapel Die Edelweisskapelle uit Bergeijk bij de KRO

In 1986 wordt Die Edelweisskapelle Kempisch Kampioen en in de jaren 1989 tot en met 1991 mag ze zich drie opeenvolgende jaren Belgisch Kampioen noemen.

In de zeventiger jaren werden door blaaskapel Die Edelweisskapelle vele supergezellige avonden onder de naam “Zum blauen Bock” georganiseerd.

Zum Blauen Bock

In 1980 wordt de elpee “Die Edelweisskapelle” uitgebracht, waarop naast instrumentale werken ook vocale composities ten gehore worden gebracht.
De CD “Ein neuer Tag” wordt in 1991 in het kader van het dertig jarig jubileum opgenomen.

Tevens is er ter gelegenheid van het onlangs behaalde succes tijdens het Open Zuid Nederlands Kampioenschap een internationale verzamel-CD opgenomen van de best geplaatste kapellen.

In 1996 wordt de tot op heden meest recente CD “Bert de Proost presenteert 35 jaar Die Edelweisskapelle” opgenomen.

CD "Bert de Proost presenteert 35 jaar Die Edelweisskapelle"

In 1999 promoveert Die Edelweisskapelle van de Top-Klasse naar de Supertop-Klasse en in het jaar 2000 wordt ze landskampioen in de Top-Klasse.

In 2001 wordt de kapel vice-kampioen bij het Europees Kampioenschap voor blaaskapellen.

In 2002, 2003 en 2004 wordt driemaal in successie een 1e prijs met onderscheiding behaald in de Supertopklasse.

In 2006 en in 2010 organiseerde die Edelweisskapelle zelf het Nederlands Kampioenschap voor blaaskapellen in theater De Kattendans te Bergeijk.

Nederlandse Kampioenschappen Voor Blaaskapellen 2000 Muntendam: Juryrapport Die Edelweisskapelle uit Bergeijk

Sinds 1990 beschikt Die Edelweisskapelle over originele Zwitserse alphoorns. Deze in Nederland unieke hoorns zijn door een Zwitserse Alphoornbouwer – de heer Julius Emmenegger uit Eich – met de hand vervaardigd en zijn te beluisteren tijdens optredens van Die Edelweisskapelle.

Door de jaren heen zijn naast de vele uitvoeringen in Nederland en België ook diverse optredens verzorgt in Duitsland, Oostenrijk en zelfs in Frankrijk.

Het alphoorntrio van Die Edelweisskapelle uit Bergeijk

Blaaskapel Die Edelweisskapelle uit Bergeijk komt misschien wel het meest tot zijn recht tijdens de theater concerten. Bijvoorbeeld tijdens de jaarlijks terugkerende Die Edelweisskapelle in Concert in theater De Kattendans te Bergeijk.

Die Edelweisskapelle in Concert

Voorgaande is een summiere weergave van de historie van Die Edelweisskapelle uit Bergeijk. Het succes en de kracht van blaaskapel Die Edelweisskapelle is het resultaat van jarenlang hard werken en de grote inzet van de leden en oud-leden. Onder de bezielende leiding van kapelmeester en oprichter Bert de Proost zal de historie van ruim 50 jaar Die Edelweisskapelle zich zeker nog uitbreiden.

Die Edelweisskapelle speelt buiten en binnen