Alphoorntrio

Alphoorntrio van Die Edelweisskapelle

Het alphoorntrio van Die Edelweisskapelle uit Bergeijk heeft een eigen repertoire en wordt in binnen- en buitenland gevraagd voor optredens.

In 2003 speelde het trio onder andere tijdens de première van de 2e Harry Potter film in het Tuschinski Theater in Amsterdam en tijdens de opening van het nieuwe concertgebouw van Brugge (België).

Het blijft spectaculair om het alphoorn-trio tijdens optredens te zien en te horen. Na afloop volgen vaak fotosessies enz.

De alphoorn werd oorspronkelijk in het alpengebied gebruikt bij het hoeden van koeien en schapen. Met het instrument maakte men het vee voor het melken rustig door het te laten luisteren naar de klanken van de alphoorn. Ook gaf men hiermee boodschappen aan elkaar en aan thuis door.

De alphoorn heeft een heldere, ver dragende en toch zachte klank. Luister hier naar de alphoorn.

Het Alphoorntrio van Blaaskapel Die Edelweisskapelle uit Bergeijk

Hoewel de hoorn opmerkelijk simpel gebouwd is, is hij moeilijk te bespelen. Door de afwezigheid van gaten, kleppen en ventielen kan men er geen complete toonladder op spelen. Men kan er uitsluitend enkele grondtonen op spelen. De speler moet een heel goed gehoor, ademtechniek en lipspanning hebben. Het spelen op de alphoorn vereist dan ook een flinke dosis concentratie.

Als een van de weinige orkesten in Nederland beschikt Die Edelweisskapelle over maar liefst drie originele Zwitserse, alphoorns.

Geïnspireerd tijdens een bezoek aan Zwitserland schreef kapelmeester Bert de Proost speciaal voor het alphoorntrio van Die Edelweisskapelle het nummer “Abendrot”. Dit nummer staat ook op onze laatste cd “Bert de Proost presenteert 35 jaar Die Edelweisskapelle”.

Een alphoorn van het Alphoorntrio van Die Edelweisskapelle uit Bergeijk